Ontslag op staande voet

Onze ervaren arbeidsrecht specialisten helpen u direct!

Heeft u te maken met ontslag op staande voet? Uw werkgever moet zich aan strikte regels houden anders is uw ontslag op staande voet niet geldig en heeft u recht op een schadevergoeding, doorbetaling loon en een ww uitkering.

Iedereen heeft recht om goed geïnformeerd te zijn omtrent arbeidsrecht. Wij bieden u daarom altijd een gratis intake gesprek. Hierin kunt u uw situatie aan ons voorleggen en wij kunnen u vertellen wat u kunt verwachten.

Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Bel 088 – 374 7927 voor een gratis intake gesprek.

Direct advies bij ontslag op staande voet

Heeft u te maken met ontslag op staande voet? Dan is belangrijk dat u zich zo goed mogelijk informeert. Ontslag op staande voet kan vergaande gevolgen hebben zoals geen recht op een ww uitkering. Zorg ervoor dat u zeker weet dat uw werkgever zich aan de wettelijke voorwaarden heeft gehouden voor ontslag op staande voet. Uw werkgever mag u alleen ontslaan als er hiervoor een geldige reden is als het ontslag goed uitgevoerd wordt.

Let op: Ook wanneer de reden van het ontslag op staande voet gegrond is zoals diefstal, fraude, dronken op werk, wangedrag etc. dan is het belangrijk dat uw werkgever zich heeft gehouden aan de drie wettelijke eisen. Als uw werkgever zich niet aan een van deze drie eisen heeft gehouden bel dan direct met onze juridische intakebalie 088 – 374 7927.Direct weten waar u aan toe bent? Neem dan contact op voor een gratis intake gesprek.

Bel ons op 088 – 374 7927 of laat uw gegevens achter en wij bellen u terug.

R

Altijd een gratis intake gesprek

Weet direct waar u staat zonder kosten te maken. Maak gebruik van onze gratis intake 7 dagen per week.

R

Arbeidsrecht advocaten

Wij hebben een netwerk van ervaren arbeidsrecht specialisten werkzaam door heel Nederland.
R

Vaste tarieven

Onze arbeidsrecht specialisten werken met vaste tarieven. Komt u in aanmerking voor toevoeging dan helpen zij u daarbij.

R

7 dagen per week bereikbaar

Wij zijn voor u 7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 08:00 tot 18:00. Zo kunt u ons bereiken wanneer het u uitkomt.
R

Werkzaam in heel Nederland

Onze arbeidsrecht specialisten werken door heel Nederland. Maak vandaag nog een afspraak of bel voor een gratis intake met onze juridische intake balie.

Gratis gesprek aanvragen

Snel weten waar u aan toe bent? Leg uw situatie voor in een gratis telefonisch intake gesprek. Laat uw gegevens achter of bel ons zelf op 088 - 374 7927.

  Ik ga akkoord met het privacy statement .

  Informatie over ontslag op staande voet

  Wanneer u op staande voet ontslagen wordt dan komen er veel vragen op u af. Wij proberen u duidelijkheid te geven met de informatie op onze website. Heeft u nog vragen of wilt u actie ondernemen? Plan dan een gratis gesprek.

  Voorwaarden ontslag op staande voet

  Bij ontslag op staande voet dient de werkgever zich aan 3 voorwaarden te houden. In de praktijk zien we dat dit vaak niet gedaan wordt en het ontslag dus niet geldig is.

  Het moment dat u te horen krijgt dat u ontslagen wordt moet de reden voor ontslag op staande voet direct vermeld worden. Is deze reden geldig(dringend en waar) dan stopt per direct uw arbeidsovereenkomst en het recht op loon van deze werkgever. U kunt het ontslag aanvechten wanneer u dit onterecht vindt.

  De werkgever moet aan 3 eisen voldoen met ontslag op staande voet

  1. De reden voor ontslag moet dringend zijn

  De reden voor uw ontslag moet dringend zijn. Dit betekent dat de reden van ontslag van dusdanige aard moet zijn dat u ontslag kan verwachten. Een dringende reden kan in elke situatie anders zijn en in grens gevallen ook afhangen van de context waarin iets gebeurt. In het algemeen je stellen dat gedrag dat echt niet door de beugel kan zoals diefstal, fraude, vernielingen, mishandeling, schenden van geheimhoudingsplicht dringende redenen voor ontslag zijn.

  Belangrijk om te weten is dat de reden voor het ontslag door de werkgever moet kunnen worden bewezen. Een vermoeden is dan ook nooit een reden voor ontslag.

  Een keer te laat komen of als uw werkgever vindt dat u niet goed uw werk uitvoert of het niet halen doelstellingen en/of targets zijn in het algemeen geen reden voor ontslag op staande voet. Daarnaast telt het ook mee hoe uw collega’s zijn behandeld bij vergelijkbare situaties. Het gebeurt regelmatig dat de reden niet dringend is of dat iedereen het doet in het bedrijf en het “gedoogd” wordt. Twijfelt u of de reden wel voldoende dringend is? Plan dan een gratis eerste gesprek met onze arbeidsrecht specialisten.

  2. Ontslag op staande voet moet direct gegeven worden

  Wanneer uw werkgever kennis heeft genomen van de situatie waardoor hij u ontslag op staande voet wilt geven dan moet hij dit de eerst volgende mogelijkheid ook doen. Wanneer uw werkgever u bijvoorbeeld betrapt op diefstal dan geldt ontslag op staande voet alleen wanneer hij u direct nadat hij er kennis van heeft genomen u dit mededeelt en u ontslaat. Wanneer hij u er op aanspreekt en de volgende dag u als nog ontslag op staande voet geeft dan is dit niet geldig. Wel mag uw werkgever nader onderzoek instellen om bewijs te verzamelen of om er zeker van te zijn dat u een overtreding heeft begaan. U bent niet verplicht aan een onderzoek mee te werken.

  Het komt in de praktijk regelmatig voor dat werknemers ontslag op staande voet krijgen voor iets waar de werkgever al op de hoogte van was. Of dat de werknemer in eerste instantie alleen een waarschuwing krijgt of de leidinggevende geen beslissing durft te nemen en het ontslag op staande voet alsnog wordt gegeven de volgende dag. In deze gevallen is het ontslag op staande voet niet direct/snel gegeven na het kennis nemen van de situatie. U kunt het ontslag op staande voet aanvechten.

  3. De dringende reden moet de werknemer direct meegedeeld worden

  De reden waarvoor u ontslag op staande voet krijgt moet u direct duidelijk medegedeeld worden. Dit kan een of meerdere redenen zijn. De redenen mogen niet meer gewijzigd worden nadat u hiervoor ontslagen bent. In de praktijk komt het vaak genoeg voor dat de reden niet wordt medegedeeld omdat de werkgever er wel vanuit gaat dat je het weet. Het simpelweg vergeten wordt te melden of omdat de werkgever zo boos is dat hij u alleen maar weg stuurt met u bent ontslagen op staande voet. Pak je spullen en wegwezen. In deze gevallen heeft uw werkgever zich niet gehouden aan de voorwaarden om u op staande voet te ontslaan. U kunt het ontslag aanvechten.

  Het moment dat de werkgever niet aan deze eisen voldoet kan het worden aangevochten en het ontslag nietig laten verklaren. Als het ontslag nietig wordt verklaard dan moet uw werkgever uw loon doorbetalen tot u officieel uit dienst bent plus een schadevergoeding. De rechter bepaald de einddatum van het dienstverband en de schadevergoeding. Wanneer de rechter dit besloten heeft bent u niet meer op staande voet ontslagen en heeft u recht op een ww uitkering.

  Ontslag op staande voet aanvechten

  Ontslag op staande voet heeft ingrijpende (financiële) gevolgen voor u. Wanneer uw werkgever zich niet gehouden heeft aan alle drie de voorwaarden dan is het aanvechten van het ontslag raadzaam. Wanneer de rechter oordeelt dat uw werkgever zich niet gehouden heeft aan alle voorwaarden voor het ontslag dan wordt het ontslag teug gedraaid, moet uw werkgever uw loon doorbetalen en omdat terug keren binnen het bedrijf vaak niet meer mogelijk is ontvangt u vaak ook nog een schadevergoeding. Twijfelt u of uw werkgever zich aan alle eisen heeft gehouden neem hierover neem dan altijd contact met ons op voor een gratis intake gesprek. Onze arbeidsrecht specialisten nemen de zaak samen met u door.

  Redenen ontslag op staande voet

  Redenen voor ontslag op staande voet zijn altijd afhankelijk van de context maar in het algemeen zijn dit redenen voor ontslag op staande voet:

  • Diefstal (waarde maakt vaak niet uit)
  • Fraude
  • Schending geheimhoudingsplicht
  • Mishandeling
  • Structureel geen gehoor geven aan werkmethode
  • werkweigering zonder goede reden

  Dit zijn in het algemeen géén redenen voor ontslag:

  • Een keer te laat komen
  • Het niet halen van het target
  • Het niet halen van doelstellingen
  • Niet tevreden over kwaliteit

  WW uitkering en ontslag op staande voet

  Bij ontslag op staande voet is er spraken van ontslag met een bepaalde reden. Het UWV verleent u geen WW uitkering wanneer u om een verwijtbare reden werkloos bent. Ontslag op staande voet voldoet aan de criteria om geen recht te hebben op een WW uitkering. Er is een uitzondering voor Het verliezen van uw recht op een WW uitkering met ontslag op staande voet en dat is als u niet verwijtbaar bent voor het ontslag. Dit wil zeggen dat het ontslag niet aan u ligt, Dit komt voor als de oorzaak van het ontslag een alcoholverslaving of drugsverslaving is. Dit komt omdat deze verslavingen als ziektes worden geklasseerd en dus is het iets wat niet aan u verwijt kan worden.

  Het moment dat iemand op staande voet is ontslagen kan dit worden aangevochten bij de kantonrechter om het nietig te laten verklaren. De werkgever reageert vaak op het horen van de aanvechting van het ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst is overeenkomst waarbij er een de werknemer en werkgever zonden consequenties direct uit elkaar gaan. Dit is gunstig voor de werkgever omdat de werkgever dan geen ontslagvergoeding hoeft toe te kennen, ook is het een zekerheid dat de werknemer definitief weg is en hiermee wordt een kostbare procedure bij de kantonrechter vermijd.

  Hierdoor is er een kans dat de werknemer weer recht heeft op een WW uitkering maar dit is nog geen zekerheid. Dit komt omdat het UWV zelfstandig beslist of er een ontslag op staande voet situatie plaats heeft gevonden of niet. Als het UWV oordeelt dat deze situatie heeft plaatsgevonden dan heeft de werknemer geen recht op een uitkering. Het UWV kan aan de hand van de afspraken die in de vaststellingsovereenkomst staan een vermoeden krijgen van een ontslag op staande voet. Dus een vaststellingsovereenkomst garandeert geen WW uitkering. Het is dus altijd een goed idee om u te laten adviseren over uw situatie tijdens een gratis intake gesprek

  R

  Altijd een gratis intake gesprek

  Weet direct waar u staat zonder kosten te maken. Maak gebruik van onze gratis intake 7 dagen per week.

  R

  Arbeidsrecht advocaten

  Wij hebben een netwerk van ervaren arbeidsrecht specialisten werkzaam door heel Nederland.
  R

  Vaste tarieven

  Onze arbeidsrecht specialisten werken met vaste tarieven. Komt u in aanmerking voor toevoeging dan helpen zij u daarbij.

  R

  7 dagen per week bereikbaar

  Wij zijn voor u 7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 08:00 tot 18:00. Zo kunt u ons bereiken wanneer het u uitkomt.
  R

  Werkzaam in heel Nederland

  Onze arbeidsrecht specialisten werken door heel Nederland. Maak vandaag nog een afspraak of bel voor een gratis intake met onze juridische intake balie.

  Gratis gesprek aanvragen

  Snel weten waar u aan toe bent? Leg uw situatie voor in een gratis telefonisch intake gesprek. Laat uw gegevens achter of bel ons zelf op 088 - 374 7927.

   Ik ga akkoord met het privacy statement .

   Wij zijn 7 dagen in de week bereikbaar

   U kunt ons 7 dagen in de week telefonisch bereiken. Wordt u liever terug gebeld door een van onze juristen van de intakebalie? Vul dan het contactformulier in.
   Onze medewerkers zullen u dan zo snel als mogelijk terug bellen.

   Contacteer ons

   Het gratis intake gesprek

   Bent u op zoek naar een arbeidsrecht jurist of advocaat of wilt u weten of het verstandig is een arbeidsrecht specialist in te schakelen? Neem dan contact op met ons voor gratis intake gesprek. In dit gesprek kunt u uw situatie voorleggen en kunnen wij u aangeven waar u staat en welke weg het beste is om te bewandelen. Zo weet u waar u aan toe bent zonder kosten te hoeven maken.